Wie durft?

Tjerk Bogtstra


Wie durft? spagaat van een tenniscoach

Tjerk Bogtstra was nog voor zijn 30ste de privécoach van Jan Siemerink, nummer 14 van de wereld en de laatste Nederlandse tennisser die in 1998 het ABN Amro World Tennis Tournament won. Hij begeleidde tevens Martin Verkerk en Raemon Sluiter en als Davis Cupcaptain van 2001 tot en met 2006 onder andere Sjeng Schalken, bij wie niet coachen soms de beste coaching was.

Bogtstra vertelt in Wie Durft? hoe hij als coach geregeld in een spagaat raakte tussen spelers met extreme karakters. Met Verkerk op weg naar de uitgang of tijdens het onvoltooide rouwproces van Sluiter; Bogtstra durft zich in dit boek ook kwetsbaar op te stellen.

Bogtstra geeft lezingen voor collega’s in de sport en legt topmanagers in het bedrijfsleven uit hoe ze succesvolle coaches kunnen zijn. Sinds 2010 is hij terug bij de bron: het opleiden van kinderen in zijn eigen academie. Waarom breken zo weinig talenten door in het Nederlandse tennis? Bogtstra geeft het antwoord in Wie Durft?

Hij leidt de lezer door de gecompliceerde wereld van het toptennis en neemt daarbij geen blad voor de mond. Tennis is een armoedesport. De financiële druk, het schoolsysteem en dominante ouders kunnen een remmende factor zijn in de ontwikkeling van het talent. Wie Durft?, spagaat van een tenniscoach is inspirerend en uitdagend voor iedereen die zijn droom wil realiseren in en buiten de sport.

Over Tjerk Bogtstra

Tjerk Bogtstra, 4 juni 1966, is een tennisspeler en de voormalig captain van het Nederlandse Davis Cup-team. In 1989 en 1990 werd Tjerk Bogtstra met Paul Haarhuis nationaal dubbelkampioen. Na zijn tenniscarrière werd Bogtstra coach. In de periode 1995 tot 2000 was Bogtstra coach van Jan Siemerink, die onder zijn leiding tot 2 maal toe de 14e plek op de wereldranglijst wist te bereiken. In februari 2001 werd Bogtstra na Michiel Schapers captain van het Davis Cup-team, zijn aantreden was te danken aan het aandringen van de tennissers. In zijn eerste jaar kwam Bogtstra verder met Nederland dan het ooit was geweest, tot de halve finale. In 2004 en 2005 behaalde hij met zijn team de kwartfinales van de Davis Cup. In 2006 degradeerde het Nederlandse Davis Cup-team uit de wereldgroep na een verloren promotie-/ degradatiewedstrijd tegen Tsjechië. Kort daarop werd Bogtstra’s contract niet verlengd door de Nederlandse tennisbond.

Per 1 augustus 2007 is Bogtstra als personal coach aan de slag gegaan bij sc Heerenveen in het betaaldvoetbal, maar voordat zijn contract inging gingen beide partijen uit elkaar. Tjerk Bogtstra werd coach van tennisser Raemon Sluiter en heeft hierbij na korte tijd een record behaald: onder zijn leiding is Raemon Sluiter de laagst-geklasseerde speler ooit die een ATP-finale behaalde. In september 2010 is Bogtstra samen met oud-tennisprof Tom Kempers een tennisacademy gestart voor talentvolle tennissers bij Tenniscenter Heuvelrug te Doorn.

 

Er zijn geen andere publicaties van deze auteur gevonden in onze database.