Valkerij

|

Valkerij (deel 3)

ISBN: 978-90-79399-37-6
Aantal pagina's: 92
Type binding: Gebrocheerd, genaaid
NUR: 694
Dit boek is helaas uitverkocht!


Valkerij (deel 3)


Valkerij – Topsport in vogelvlucht

Al sinds het begin der tijden zijn mensen gefascineerd door roofvogels. De mens heeft ook al sinds mensenheugenis geprobeerd om hun eigenschappen als de scherpe blik, de krachtige klauwen, de schijnbaar moeiteloze vlucht en het feilloze jachttalent voor eigen gebruik aan te wenden. Met veel geduld en doorzettingsvermogen is dat gelukt. Deze samenwerking tussen mens en vogel heeft zijn weerslag gevonden in de valkerij, die een lange geschiedenis kent.

In Valkerij, topsport in vogelvlucht wordt deze geschiedenis beschreven, vanaf de oudheid tot de huidige stand van zaken. Al ten tijde van de Egyptische farao`s en de oude Grieken waren er afbeeldingen van deze edele vogels te zien. Roofvogels zijn door de rijken lange tijd gebruikt als teken van aanzien.

In de Middeleeuwen namen niet alleen edelen, maar zelfs hoge geestelijken hun vogels mee naar de kerk om ermee te pronken. De Europese adel had mensen in dienst om de vogels te verzorgen en af te richten voor de jacht. Deze valkeniers kwamen voor een groot deel uit Nederland. Het boek laat zien hoe een arm gebied in Nederland groot is geworden door de valkerij en welke bijzondere plaats de Nederlandse valkeniers jarenlang hebben ingenomen op het toneel van de adellijke hoven in Europa.