Over Björn Kuipers

Björn Kuipers (Oldenzaal, 28 maart 1973) is een Nederlandse voetbalscheidsrechter en ondernemer. Hij fluit wedstrijden in onder andere de Eredivisie en in Europese competities. Samen met zijn vrouw runt hij een Jumbo supermarkt in zijn woonplaats Oldenzaal.

Kuipers’ vader was naast eigenaar van enkele supermarkten arbiter in het amateurvoetbal, en nadat Björn Kuipers bij de voetbalclub Quick ’20 had gevoetbald, ging ook hij zich op de rol van scheidsrechter richten. Kuipers is naast nationaal ook internationaal scheidsrechter en floot onder meer op het EK voetbal onder 17 in 2006 en wedstrijden voor de UEFA Cup. Kuipers staat op de senior-lijst voor voetbalscheidsrechters van de KNVB.

Op 14 januari 2009 bevestigde de leider van de technische staf van de arbiters van de KNVB, Jaap Uilenberg, dat Kuipers is gepromoveerd naar de hoogste klasse binnen de Europese voetbalbond. Samen met Bas Nijhuis is hij de enige Nederlander op deze lijst.

 

Carrière

Europees kampioenschap 2012

Op 20 december 2011 maakte de UEFA bekend dat Kuipers bij de twaalf arbiters hoorde die wedstrijden zouden leiden tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2012. Hij werd tijdens het toernooi bijgestaan door grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra en extra-assistenten Pol van Boekel en Richard Liesveld. Hij kreeg het groepsduel tussen Ierland en Kroatië toegewezen. De wedstrijd eindigde in een 3-1-overwinning voor Kroatië. Kuipers deelde in totaal drie gele kaarten uit. Zijn tweede duel tijdens het toernooi was de groepswedstrijd tussen gastland Oekraïne en Frankrijk op vrijdag 15 juni 2012, dat hij na de vijfde minuut staakte vanwege hevige regenval en onweersbuien. Na ruim een uur werd het duel hervat. Frankrijk won het duel in Donetsk met 2-0 dankzij treffers van Jérémy Menez en Yohan Cabaye. Kuipers mocht van de UEFA na de groepsfase naar huis.

Europa League 2013

De Europese voetbalunie (UEFA) wees Kuipers op maandag 13 mei 2013 aan als hoofdscheidsrechter van de finale van de UEFA Europa League, twee dagen later in de Amsterdam Arena tussen Chelsea FC en Benfica. Hij wordt vergezeld door grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Richard Liesveld en Pol van Boekel zijn de vijfde en zesde official. Als vierde man viel de keuze op de Duitser Felix Brych.

Confederations Cup 2013

Kuipers werd door de FIFA opgeroepen voor de FIFA Confederations Cup 2013 in Brazilië, samen met assistenten Van Roekel en Zeinstra. Hij leidde in de groepsfase één wedstrijd, de wedstrijd uit Groep B tussen Nigeria en Uruguay (1-2). De Portugees Pedro Proença was de vierde official. Op 28 juni 2013 werd Kuipers aangesteld als hoofdscheidsrechter van de finale tussen Brazilië en Spanje. Bij deze wedstrijd was Felix Brych net als bij de Europea League finale de vierde official.In maart 2013 noemde de FIFA Kuipers een van de vijftig potentiële scheidsrechters voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië. Op 15 januari 2014 maakte de wereldvoetbalbond bekend dat hij een van de 25 scheidsrechters op het toernooi zal zijn. Daarbij wordt hij geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Champions League 2014

In mei 2014 werd Kuipers door de UEFA aangesteld om de finale tussen Atlético Madrid en Real Madrid te fluiten op zaterdag 24 mei in het Estádio da Luz in Lissabon. Kuipers werd tijdens de Madrileense finale geassisteerd door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir was de vierde official en Pol van Boekel en Richard Liesveld completeerden het arbitrale zestal, als vijfde en zesde official. Tot slot was Angelo Boonman, eveneens uit Nederland, aanwezig als zevende official. In de wedstrijd, die in een 4–1 overwinning eindigde voor Real Madrid, trok Kuipers twaalf maal een gele kaart. Dit leidde tot een record: nooit eerder werden zoveel kaarten getrokken in een Champions Leaguefinale.

WK Brazilië 2014

In juni en juli 2014 werd het WK Voetbal gehouden in Brazilië. Hierbij mocht Kuipers aanwezig zijn als scheidsrechter. Dit deed hij samen met zijn twee assistent scheidsrechters Erwin Zeinstra en Sander van Roekel. Het was voor het eerst in zijn carrière dat hij op een WK stond als scheidsrechter. Kuipers mocht er drie wedstrijden leiden. Dit waren in de groepsfase: Engeland-Italië (1-2), Zwitserland-Frankrijk (2-5) en in de achtste finales Colombia-Uruguay (2-0). Daarnaast was hij vierde official bij het duel in groepsfase tussen Ecuador en Frankrijk (0-0). Kuipers heeft totaal 5 gele en 0 rode kaarten uitgedeeld tijdens dit WK.

Europees Kampioenschap 2016

Kuipers zal in de zomer van 2016 actief zijn op het Europees kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk. Hij gaat hier weer heen met zijn vaste team van assistenten.

 

Er zijn geen andere publicaties van deze auteur gevonden in onze database.