Passie, jongeren en immaterieel erfgoed (deel 9)

Ineke Strouken
Anneke Munnik


Passie

De jongeren die in dit boek aan het woord komen, maken u graag deelgenoot van hun passie voor hun immaterieel erfgoed. Het boek laat zien dat veel jonge mensen zich met hart en ziel inzetten voor hun traditie en ook dat zij moderne jonge mensen zijn, die midden in het leven staan.

Vaak noemen zij de saamhorigheid, de gezelligheid en het samenwerken als hoogtepunten. Tradities verbinden mensen. Bij de bloemencorso’s en het draaksteken zijn hele dorpen betrokken. Samen zetten de inwoners zich in om iets heel moois tot stand te brengen. Van jong tot oud doet mee. Dat maakt zo’n traditie tot een terugkerend hoogtepunt. De Queen van het zomercarnaval wordt helemaal gelukkig van het samen dansen. De deelnemers aan de Varsity ontmoeten niet zelden

hun partner bij het roeien. De winnaar van het metworstrennen is zijn hele leven lang een held in Boxmeer.

Meer dan veertig tradities komen aan bod. Van bloemencorso’s tot de Poaskearls van Ootmarsum en van carbid schieten tot klompen maken. Als er één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat tradities leven, ook en vooral bij jongeren.

Over Ineke Strouken

Drs. Ineke Strouken is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en hoofdredacteur van het tijdschrift Traditie.

Ze heeft veel onderzoek gedaan naar tradities en volkscultuur in Nederland en daarover ook veel gepubliceerd. Met haar toegankelijke en heldere schrijfstijl, richt ze zich op een breed publiek, dat geïnteresseerd is in de eigen roots.

Voor radio en televisie is ze een veel gevraagd deskundige.

Publicaties van Ineke Strouken

Dit Zijn Wij
Prijs: €22,50
Dit vieren wij
Prijs: €16,90
Er zijn geen andere publicaties van deze auteur gevonden in onze database.