In de voetsporen van Erasmus

Jeroen Hermkens
Han van Ruler


Toen Jeroen Hermkens van het Erasmus Huis in Jakarta de opdracht kreeg een muurschildering te maken voor het trappenhuis, besloot hij te rade te gaan bij Erasmuskenner Han van Ruler. Tezamen kozen ze ervoor om die steden af te beelden die in het leven van onze grote denker en filosoof een cruciale rol hebben gespeeld. Hermkens gebruikte beeldmateriaal dat een impressie geeft van de steden zoals ze zich nu aan ons voordoen.

Al tijdens de voorbereidingen ontstond het plan om de schilderingen van de negen gekozen steden Rotterdam, Gouda, Deventer, Parijs, Oxford, Leuven, Venetië, Freiburg en Bazel te gebruiken als uitgangspunt voor een boek over de zwerftochten van deze Europeaan avant la lettre, die zijn hele leven bezig was inhoud te geven aan internationale vriendschappen en uitwisseling van gedachten. Zo ontstond een inspirerende wisselwerking tussen schrijver Van Ruler en schilder Hermkens.

De muurschildering in het Erasmus Huis werd onthuld door Ahmed Aboutaleb, in aanwezigheid van ambassadeur Rob Swartbol en Pieter van Oord, van het gelijknamige baggerbedrijf. Dankzij het werk van Hermkens is de uitstraling van onze culturele ambassade in Jakarta verrijkt. En dankzij dit boek kunnen ook anderen er kennis van nemen.

 

 

Over Jeroen Hermkens

Jeroen Hermkens (1960), volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht en Atelier Champfleury in Parijs. Hij is vooral bekend van zijn stadsgezichten. In de loop der jaren verscheen er een indrukwekkende serie litho’s en schilderijen van steden over de wereld. Van Tokyo tot New York. Van Jemen tot Noorwegen. De laatste jaren heeft hij voor baggeraar van Oord een collectie geschilderd van al hun verschillende werkzaamheden over de wereld. Maar ook portretten en het naakt komen in zijn werk naar voren. In de zomer van 2014 hing er een selectie van zijn naakten in het Centraal Museum in Utrecht.

Publicaties van Jeroen Hermkens

MIJN STAD
Prijs: €29,90

Over Han van Ruler

Han van Ruler is buitengewoon hoogleraar Intellectuele Geschiedenis van Renaissance en Barok aan de Erasmus Universiteit
Rotterdam en wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoeksschool Wijsbegeerte (OZSW).
Onlangs publiceerde hij samen met Giulia Sissa (UCLA) de bundel Utopia 1516-2016: More’s Eccentric Essay and its Activist A ermath, Amsterdam:
Amsterdam University Press, 2017. Op dit moment bereidt hij de publicatie voor van een monogra e over Erasmus’ positie in de geschiedenis van de moraal loso e.

 

Er zijn geen andere publicaties van deze auteur gevonden in onze database.