Het krassen van het krijtje


Het krassen van het krijtje – Jeugdherinneringen van Sacha Gerdes

Sacha Gerdes werd geboren in 1921 als dochter van Dé Heemskerk en de schilder Ed Gerdes. Ze groeide op in het idyllische kunstenaarsdorp Laren.

Na zijn scheiding en daarop volgende tweede huwelijk met een Duitse, raakte Ed Gerdes betrokken bij het Nationaal Socialisme, waardoor hij zich steeds meer isoleerde van zijn oorspronkelijke vriendenkring. Hij overleed in 1945 korft na de bevrijding onder mysterieuze omstandigheden in een Haags ziekenhuis. Zijn schilderijen werden besmet verklaard en zijn familie wilde zijn naam het liefst nooit meer horen. Totdat Sacha in 1965 besloot het stilzwijgen te doorbreken, althans binnen de familie en de herinneringen aan haar jeugd op te tekenen. Ze kwamen terecht in vele schriftjes, werden later uitgetikt en verdwenen vervolgens in kasten en laden waar ze meerdere decennia hebben gelegen. Dankzij de inspanningen van dochter Katinka van Beek zijn ze nu, aangevuld met uniek fotomateriaal in boekvorm verschenen. Een onthullend tijdsdocument dat ons opnieuw aan het denken zet over de dubieuze rechtschapenheid die in Nederland, tijdens en vlak na de oorlog, rondwaarde.

Katinka van Beek is de eerste dochter van Sacha en Marius van Beek. Na haar middelbare school volgde ze een opleiding aan de academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem. Ze werkte vervolgens als redacteur bij Margriet en later als illustrator voor diverse tijdschriften en boeken. Daarnaast werkte ze als Beeldende Kunstenaar in verschillende disciplines en schreef voor diverse vaktijdschriften.

 

U kunt uw bestelling plaatsen via katinkahofstede@xs4all.nl


Categorie: