Dit Vieren Wij (deel 10)

Ineke Strouken


Wat vieren wij ook alweer met Pinksteren? Hoe is Moederdag ontstaan? Waarom is het Chinees Nieuwjaar niet op 1 januari?    En waar komt de hype om Halloween te vieren ineens vandaan? In Dit vieren wij, van nieuwjaarsduik tot knalfeest vertellen wij je het verhaal achter de jaarfeesten die Nederland rijk is. Deze feesten behoren tot het immaterieel erfgoed, want wij nemen ze over van onze ouders en grootouders en geven ze op onze beurt weer door aan onze kinderen en kleinkinderen. Ze zijn zo gewoon dat wij er niet bij stilstaan dat niet iedereen dezelfde feesten viert. Vaak weten wij ook niet meer precies waarom wij ze vieren en wat de betekenis is.

Wel hechten wij veel waarde aan de feesten die wij van huis uit meegekregen hebben. Ze zorgen voor verbondenheid met ons verleden en met elkaar. Ze zijn onderdeel van onze identiteit. Dat geldt voor alle feesten, of ze nu gevierd worden door mensen die lang of kort in Nederland wonen. In dit boek laten wij je de rijkdom aan jaarfeesten in Nederland zien en wij hopen dat het boek een feest is om te lezen.

 

Over Ineke Strouken

Drs. Ineke Strouken is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en hoofdredacteur van het tijdschrift Traditie.

Ze heeft veel onderzoek gedaan naar tradities en volkscultuur in Nederland en daarover ook veel gepubliceerd. Met haar toegankelijke en heldere schrijfstijl, richt ze zich op een breed publiek, dat geïnteresseerd is in de eigen roots.

Voor radio en televisie is ze een veel gevraagd deskundige.

Publicaties van Ineke Strouken

Dit Zijn Wij
Prijs: €22,50
Dit vieren wij
Prijs: €16,90