De kunst van coachen

Toon Gerbrands


De kunst van coachen

‘Hij is open, innovatief, loyaal, origineel, energiek, leergierig, emotioneel, bot, duidelijk, intelligent, logisch, geestig, positief, aanwezig, kundig, rechtlijnig, kwetsbaar, strijdlustig, creatief, uitdagend. Hij is een bijzonder mens en dat is hij.’

Aldus Ton Boot over volleyballegende Toon Gerbrands. Gerbrands die tijdens zijn actieve spelerscarrière de bijnaam ‘de Hulk’ kreeg, maakte daarna faam als coach en veroverde vele prijzen met clubteams en met de Nederlandse ploeg. Met het Apeldoornse Piet Zoomers / Dynamo behaalde hij vier landstitels en de Europa Cup en het nationale volleybalteam leidde hij in 1997 naar de eerste en tot nu toe enige Europese titel in de geschiedenis van het Nederlandse volleybal.

Vijfentwintig jaar ervaring als coach levert genoeg stof op om een boek te schrijven, en dat is precies wat Gerbrands heeft gedaan. De vele aantekeningen die hij in de loop der jaren verzamelde, dienden hierbij als basis, terwijl daarnaast ook zijn complete bestand van oefenstof in het boek is opgenomen. Zijn heldere wijze van uiteenzetten en vlotte schrijfstijl, gecombineerd met de vele anekdotes hebben er voor gezorgd dat het boek een uitermate boeiend geheel is geworden.

Gerbrands kennis en ervaring staan borg voor gedegen informatie waar beginnende, maar ook gevorderde coaches in alle takken van sport hun voordeel mee kunnen doen. De Kunst van Coachen zal voor alle volleybaltrainers zeker een standaardwerk worden. En gezien de vele parallellen die er bestaan tussen de sport en het bedrijfsleven zal het ongetwijfeld ook de nodige eye-openers voor managers opleveren. Maar het zou het mooiste zijn als ook zij die niet tot beide groepen behoren in het boek een bron van inspiratie kunnen vinden. Want heel veel van wat Gerbrands vertelt is ook op het dagelijks leven van toepassing.

Over Toon Gerbrands

Gerbrands was jarenlang actief als volleyballer, waarvan acht jaar in de eredivisie en eerste divisie. Vervolgens werd hij volleybalcoach. Onder zijn leiding haalden volleybalbalteams vier landstitels. Gerbrands was tevens bondscoach van het Nederlands heren volleybalteam dat een Europese titel behaalde en zich voor de Olympische Zomerspelen 2000 in Sydney plaatste.
Hij was naast sportcoach ook manager en directeur van de DSB-schaatsploeg. Tussen 2002 en 2014 was hij algemeen directeur van de voetbalclub AZ. Sinds april 2014 is hij algemeen directeur van PSV.

Publicaties van Toon Gerbrands

Lerende winnaar
Prijs: €17,90
Succescrisis
Prijs: €17,90
Te Koop AZ
Prijs: €16,90