BJÖRN

Gerard Braspenning


‘Het Nederlands elftal ontbreekt, maar scheidsrechter Björn Kuipers doet volgend jaar wel mee aan het EK in Frankrijk’, zo schreef o.a. Het Parool gisteren. De scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft de 42-jarige arbiter uit Oldenzaal geselecteerd voor het toernooi waarop 24 landen strijden om de Europese titel. Kuipers behoort tot de achttien scheidsrechters die de wedstrijden zullen leiden… en juist omdat het Nederlands elftal niet afreist naar het hoofdtoernooi is de kans groot dat Kuipers ook na de groepsfase blijft fluiten. Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die heeft gefloten op een WK en voor de tweede keer in actie komt op een EK.

Inhoud: Bij het Europees kampioenschap in 2016 is het ‘team Kuipers’ het enige Nederlandse team dat afreist naar Frankrijk. Die eer heeft toparbiter Kuipers te danken aan zijn onberispelijke staat van dienst en zijn krachtige optreden op de nationale en internationale velden. Hij floot al een Europa Cup finale en de finale van de Confederations Cup en als Louis van Gaal er geen stokje voor had gestoken, was hij een serieuze kandidaat geweest voor de finale van het WK 2014.

Maar Kuipers is niet alleen succesvol op het veld. Hij bestuurt ook, samen met zijn vrouw, een zeer succesvol supermarkt imperium dat sinds kort vaart onder de vlag van Jumbo. Een derde poot aan de carrière van deze duizendpoot is zijn optreden als zeer bevlogen spreker voor bedrijven. Wie een lezing van hem bijwoont wordt bijna letterlijk van zijn stoel geblazen.

Over Gerard Braspenning

Gerard Braspenning (1956) koos als middenvelder in de landelijke geselecteerde jeugdcompetities niet voor het topvoetbal, maar werd stadsverslaggever voor De Twentsche Courant. Landelijk bekend werd hij als redacteur, verslaggever, regisseur van dicht bekeken tv-programma’s als Achter het Nieuws van Paul Witteman, talkshows van Sonja Barend en Boudewijn Büch, reporter voor het Ombudsman-programma, actualiteitenrubrieken Netwerk en EenVandaag. Hij maakte documentaires en radioprogramma’s voor KRO, NOS en VPRO en schreef voor de weekbladen Nieuwe Revu en Vrij Nederland.

 

Er zijn geen andere publicaties van deze auteur gevonden in onze database.