Alexander J. Zwagerman (1973) is schrijver van twee romans en een essaybundel. In 2009 zei hij Nederland vaarwel en ging als universitair docent Westerse Literatuur werken in Changchun, een onderontwikkelde stad in een snel ontwikkelend China. Daar is hij zich gaan verdiepen in de overeenkomsten en verschillen tussen de westerse en Chinese filosofie. Tegenwoordig wisselt hij wonen en werken in het noordoosten van China af met gastcolleges aan Chinese universiteiten in Xi’an, Chongqing en Xiamen, alsmede elders in het Verre Oosten.

Tijdens deze omzwervingen heeft hij China goed leren kennen, maar, gelijk Prediker, beseft hij nu dat hij niets weet. Hij drukt zijn neus tegen het beslagen ruit om iets van het echte China te kunnen zien, maar heeft geaccepteerd dat hij nooit alles echt zal kunnen begrijpen.

Met die wetenschap heeft hij deze bundel samengesteld uit essays die eerder in het Engels zijn verschenen, nieuw uniek materiaal, en de teksten van colleges die hij in het land heeft gegeven over de culturele verschillen. Het resultaat is een veelkleurige mantel van uiteenlopende onderwerpen en unieke analyses. Dit boek gaat over meer dan China. Het gaat over het Nederland dat hij achter heeft gelaten, over het leven in een snel veranderende wereld, over leven als de eeuwige buitenstaander.

verschijning 3 mei, tijdens de internationale persvrijheid


 

Interview met de broer van Joost Zwagerman, Alexander in de Volkskrant

Eerst Xi dan geloven