Waarom breken er maar geen nieuwe Nederlanders door in het internationale toptennis? Vaak krijgt hij die vraag voorgelegd, alsof hij een simpel recept voorhanden zou hebben. Maar voor het antwoord op die vraag was een heel boek nodig.

Tjerk Bogtstra (48) maakte een lange reis door de tenniswereld, voordat hij vier jaar geleden neerstreek in Doorn en met vriend en collega Tom Kempers een academie begon in het opleiden van toptalent. De tenniscoach begeleidde in het verleden toppers als Jan Siemerink, Martin Verkerk en Raemon Sluiter en was in een succesvolle periode (2001-2006) verantwoordelijk voor het presteren van de landenploeg in het Davis Cup-toernooi. Al die ervaringen en zijn visie op de Nederlandse tenniscultuur en het opleiden van talent vallen nu in boekvorm terug te lezen in ‘Wie durft? Spagaat van een tenniscoach’.

Het werk werd vandaag bij het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy’ gepresenteerd. De uitgave van Pharos voor 17.90 euro is een coproductie met Volkskrant-journalist Robert Missèt. ,,Ik had een aantal hoofdstukken al duidelijk voor ogen. Ik vertel eerst meer wat ik zelf heb meegemaakt. In die ervaringen komt eigenlijk alles, wat nu nog speelt in het Nederlandse tennis, terug. Wat dat betreft is er nauwelijks wat veranderd.”

Bestaan van armoede
Een misvatting helpt Bogtstra in elk geval van het begin tot het einde uit de wereld. Tennis is niet de wereld van het snelle en grote geld. ,,Mensen kijken naar het prijzengeld van Grand Slam-toernooien en weten niet hoe het is voor die lagen daaronder. Bij een beginnende prof draait het om de vraag: waar kies je voor? Het is de onzekerste keuze die je kunt maken. Je moet verschrikkelijk veel investeren, zonder de garantie er iets voor terug te krijgen. Echt, je kiest voor een bestaan van armoede.” In dat toch al wankele bestaan kunnen persoonlijke gebeurtenissen grote invloed uitoefenen op het wel of niet slagen, luidt de boodschap in het eerste deel van het boek. Bogtstra is openhartig over de vroege dood van zijn moeder, zijn moeizame verwerking daarvan en de relaties met vroegere pupillen als Jan Siemerink, Martin Verkerk en Raemon Sluiter.

Subtitel
De titel ‘Wie durft?’ slaat op alle betrokken partijen, zegt hij. Coaches, spelers, ouders, sponsors, tennisbond. ,,De titel was eerst ‘De spagaat van een tenniscoach’. Dat is de subtitel geworden. We vonden het niet spannend genoeg. Misschien had het de aandacht gekregen van de tenniswereld zelf, maar minder daarbuiten. Terwijl dit boek hopelijk meer mensen triggert.”

Fotogalerij

 

IMG_3040